Mănăstirea Cudalbi, jud. Galați, România

Mănăstirea Cudalbi a fost ctitorită de Eugenia Pană în apropierea localităţii Cudalbi, fiind denumită „Mănăstirea Gologanu“, după numele moşiei acelor locuri. Biserica a fost ridicată între 1925 şi 1933.

Prima stareţă a mănăstirii, monahia Haritina Vasiliu, s-a îngrijit de construcţia bisericii, sfinţită în anul 1938. La moartea sa, în 1940, sora Vasilica Mândru primeşte delegaţie de stareţă.

Mănăstirea Gologanu este desfiinţată în 1950, rămânând ca simplu metoc al mănăstirii Vladimireşti, care îi preia şi întregul ei patrimoniu.

Mănăstirea este reînfiinţată în 1990. Prin străduinţele actualei stareţe, monahia Mariani Popa şi a întregii obşti a fost construită o nouă biserică, o nouă clopotniţă şi 3 corpuri de chilii, sunt amenajate incinta mănăstirii şi punctul gospodăresc.

În Duminica a V-a după Paşti, 30 mai 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de ieromonahi şi preoţi din administraţia eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa obştii monahale, a stareţilor şi stareţelor celorlalte mănăstiri ale Eparhiei, a autorităţilor locale, a cadrelor medicale din judeţul Galaţi implicate în lupta cu Covid-19 şi a jertfelnicilor credincioşi din zona Covurluiului, a sfinţit biserica mare a Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului“ – Cudalbi din judeţul Galaţi.

Clipuri Video

Clipuri Video

Leave a Reply